När det gäller tipskuponger, så har TV-programmet Tipsextra en stor del i att de blivit så populära i Sverige i allmänhet, och stryktipset på engelsk fotboll i synnerhet. Programmet var en svensk institution, och lockade enorma tittarsiffror. Delvis för att det var den enda TV-sända fotbollen som fanns att se på, och delvis för att det bara fanns två TV-kanaler, men huvudsakligen för att fotboll är underhållande. Tipsextra sändes från 1969 till 1995, och hade vanligtvis tittarsiffror på över 30 % av svenska folket. Efter att TV-rättigheterna till engelsk ligafotboll försvann från SVT tog TV4 över, och TV-sänd fotboll på lördagar fortsatte en tid. TV4 misslyckades dock med att ta tillvara ett koncept som varit framgångsrikt i över 25 år, och TV-sänd engelsk ligafotboll varje lördag under vinterhalvåret i en kanal alla kan se kommer förmodligen aldrig åter.

Kontrovers

Tipsextra var inte okontroversiellt när det kom. På den tiden kunde inte ens engelsmännen se engelsk ligafotboll på TV, av det skälet att klubbarna var rädda för att publiken då skulle stanna hemma. Det kan låta lite ofattbart idag, när intäkter från TV är en av fotbollsklubbarnas huvudkälla till inkomst. Men då det inte fanns så många privata TV-kanaler på den tiden, så var priserna betydligt lägre. Sveriges television betalade mindre än 100,000 kronor per match, i dagens penningvärde. Svenska klubbar var också oroliga över att Tipsextra skulle dra publik från deras matcher: därför sändes Tipsextra enbart före och efter den svenska fotbollssäsongen.

Tipsextra må vara ett minne blott, och idag ser vi också mycket på spansk och italiensk fotboll. Men engelsk fotboll har ändå fått en speciell plats i den svenska folksjälen. Och nog ska en riktig stryktipskupong helst ha matcher som Coventry – Wolverhampton eller Crystal Palace – Tottenham som alternativ? Att betta på engelsk fotboll är något som vi fortfarande tycker är bland det roligaste som finns.

Dagens informationskällor

Idag finns många olika sorters källor där man kan hitta information om betting och tips på vad och hur man ska betta. Informationen finns främst på internet, och där på nischsidor som fokuserar främst på betting, men man kan också hitta forum där folk diskuterar dagens bets och argumenterar för hur man borde satsa. Mer info om sportsbetting finns att hämta överallt!